om “Farsor”

Har nu tittat på sista avsnittet av serien “Farsor” som visats på FST5. Ångrar att jag inte följde med det från början, för en bättre finlandssvensk serie får man ju leta efter.

Är otroligt imponerad av hela serien. För det första är den lokal, den följer pappar runtom i svenskfinland. Dessutom följer den pappor i olika åldrar och livsskeden. För det andra så vågar serien ta ut svängarna, vi får följa med under förlossningar, dop och vardagshändelser och papporna diskuterar ämnen som jämställdhet, sex, papparollen och mycket mera. Och för det tredje så är serien mysig i sin enkelhet på samma gång som den är otroligt snyggt gjord. Bara vinjetten är ju otroligt fin :)

Efter att ha sett lite mer än andra hälften av programmen så tycker jag också är serien är dagsaktuell och väldigt viktigt. En serie för, om och med pappor. Eller kanske inte bara för pappor, men i alla fall. Det är en serie som visar att man kan bli pappa när som helst. I serien finns unga pappor som får sitt första barn och unga pappor som får sitt tredje barn. Där finns också äldre pappor som får sitt första barn och äldre pappor som får sitt andra eller flere barn. Där finns också adoptivpappan (för övrigt från Nykarleby), deltidspappan och den äldre pappan med en utländsk fru. “All sorters” med andra ord.

Jag hoppas att pappor, och andra också för den delen, faktiskt har tittat på serien, för den har mycket att lära ut. Och man blir glad av den. Jag vet inte vad avsikten med serien är, men jag hoppas och tror att något av målen med serien är att papporna ska få en mera synlig roll vid barnafödandet, och som förälder överlag.

Bara en sådan sak som att en av papporna vågar gå ut och säga att han helst skulle vilja vara hemmapappa, men att det hör till att mannen ska vara ute i arbetslivet och försörja familjen. Att han säger att han skulle vilja vara hemma öppnar ju dörren för andra pappor att inse att det faktiskt finns de som gör det, att det inte är något fel med det.

Att papporna vågar tala om föräldraskap, barn, papparollen och massa annat är trevligt, och det öppnar också mina ögon som kvinna. Serien provocerar mig som kvinna, men på ett positivt sätt, och det tror jag att vi mår bra av.

Så jag hoppas nu innerligt att det finns något fint tv-pris som nämna serie skulle kunna kamma hem, för det är den värd.

Go alla Farsor!!

/ viffslan

Det här inlägget postades i Hesa, personligt. Bokmärk permalänken.

2 svar på om “Farsor”

  1. Camilla skriver:

    Jag lyckades pricka in alla program av Farsor och visst var det en toppenserie! Välgjord på alla sätt och vis. Jag tyckte det var riktigt synd att den tog slut så snabbt. :) Hoppas att de gör en uppföljning sen efter ett år eller nåt för att visa hur de går för familjerna. Verkligen en ovanlig och intressant vinkel att se allt ur pappornas perspektiv. När den ena pappan hämtade hem sin nya bebis från BB så såg man inte ens skymten den nyblivna mamman. Annars så brukar ju mamman vara den som är i fokus såna gånger. Kul att FST5 lyckades pricka in en sån fullpott.

    Reseprogram tycker jag också att de är duktiga på att göra. Två pratglada unga människor och en filmkamera resulterade i en rad väldigt sevärda program från Japan. Sen har FST ju gjort en massa andra bra reseprogram också, men just Japan fastande i mitt huvud.

  2. Anki skriver:

    Intressant att de sänder en serie som tar upp lite ”omanliga” ämnen. Det är verkligen pÃ¥ tiden att män börjar bejaka den ”kvinnliga” sidan i sig och framför allt, vÃ¥gar stÃ¥r för att den har en sÃ¥dan…

Kommentarer är stängda.