om Längtans café

Äntligen!
Det är den känslan jag har just nu.
Äntligen är vi igång med Längtans café,
en samlingspunkt för ofrivilligt barnlösa.

Redan när vi fick vårt missfall i september 2014 så hade jag en tanke om att man skulle ordna någon stödgrupp för personer som haft missfall. Men det blev aldrig av då och istället började jag tänka på vad man skulle kunna göra kring sekundär (eller primär) barnlöshet, eftersom vi efter missfallet plötsligt hade svårt att bli gravida. Men sen när jag blev gravid med Ludwig så lades alla såna tankar på is.

Men så ville vi ju ha ett tredje barn och när det blev svårt den gången så började jag tänka mer och mer på någon slags stödgrupp för alla de som kämpar. Och när så Maria, min doula och akupunktör, och jag började diskutera kring detta så kom vi fram till att vi MÅSTE göra något. Via doulagruppen framförde vi våra tankar och Folkhälsan hakade på och lät oss ordna under deras “beskydd”. Vi planerade så där smått under en lång tid och skulle i höstas dra igång. Men så var jag ju borta i Åbo så mycket så det blev aldrig av. Så nu efter jul tänkte vi att nu måste vi sätta ett datum. Och så plötsligt på en doulaträff så var det en i gruppen som kläckte namnet – Längtans café, så då var det ju bara att köra igång.

Och NU har vi alltså hållit den första träffen. Ett litet gäng samlades och pratade kring våra upplevelser, tankar och känslor. Så otroligt förlösande. Och en helt magisk atmosfär. Där alla känslor är tillåtna och där man får dela hur mycket eller hur lite man vill, i en trygg miljö.

Och jag är så glad över att en tanke som började gro för 4 år sedan faktiskt blir av. Och responsen har varit stor. Förutom de som kom på träffen så har flera andra tagit kontakt och uttryckt sin glädje över att det nu ordnas ett Längtans café.

Vad vill vi då med detta café. För det första vill vi skapa en trygg miljö där man kan dela sina tankar, erfarenheter och känslor och man vet att det man säger stannar i gruppen. Där man kan välja att berätta hela sin historia, eller bara sitta och lyssna.

Och för det andra som vill vi ju vara med och bryta tabut kring barnlöshet i stort. Om vi kan få folk att börja prata om barnlöshet, infertilitet och längtan efter barn, så skulle det ju kännas jättefint.

Längtans café välkomna kvinnor, män, par som lider av primär barnlöshet (alltså som inte har barn från tidigare) eller sekundär barnlöshet (som har barn men som har problem att få flera barn). Man är även välkommen om man har en historia av barnlöshet men kanske inte är i det livsskedet längre, t.ex. om man är äldre och inte längre är inne i barnlöshets”rumban”.

Här kan man läsa artikeln på ÖT:
https://www.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/265725

just because something isn’t
happening for you right now
doesn’t mean it will never happen

/ viffslan

This entry was posted in barnalängtan and tagged , , , . Bookmark the permalink.