om nyårsföresatser

Nyårslöften. Det hör ju till, eller hur? Fast de senaste åren tycker jag faktiskt att folk har blivit sämre på att ge nyårslöften. Och detta tänkte jag fundera lite kring.

Vi var ju till Sverige över nyåret och när vi stannade i Kalix på vägen till Boden så lyssnade jag på radio där de diskuterade just nyårslöften. Mest diskuterade de kring ordet och varför vi på svenska använder ordet nyårslöfte. På engelska heter det ju “New Year’s resolution” vilket de tyckte var ett myckte bättre “ord” att använda. Och jag håller med dem. Ett löfte blir så allvarligt, och håller man inte löften så känner man sig dålig. En orsak till att många inte ger nyårslöften är ju just att de vet att de ändå inte kommer att hålla dem. I radion tyckte de att man istället skulle kunna använda ord som nyårsmål eller föresatser för det nya året.

Jag har många år gett mig själv nyårslöften, men inte längre. Istället anammar jag detta med föresats och tänker mera att jag ska försöka ändra något i mitt liv under det kommande året. Så tänkte jag redan ifjol. Då gav jag mig själv i uppgift att bli bättre på att ta tag i saker (t.ex. städning, skriva matlista, panta flaskor, skicka mejl, ta kontakt med vänner, sånt som man har på den där to-do listan men som är trögt att få gjort).

I år har jag tänkt ta mig an ett sådant nyårsmål som att rensa mera. I julklapp fick jag nämligen (ja, eller jag köpte den själv men fick den sen av mina söner…) Paulina Draganjas bok “Förvara smart – organisera ditt hem” och den läste jag ut rätt så snabbt. Den gav mig massor med tips, ideer och framförallt motivation till att börja rensa här hemma. Jag har redan hunnit med 2 köksskåp och en kökslåda, rensat bort alla gamla mediciner och fört dem till apoteket, rensat i badrumslådorna och börjat sortera på vinden.

Så sakta men säkert ska jag det här året försöka komma mig igenom det mesta av huset. Rensa, organisera, skaffa optimal förvaring och framförallt, försöka hålla ordningen. Och för att kunna hålla ordningen och minska på behovet av att kontinuerligt rensa så ska jag även försöka bli bättre på att endast köpa sådant som jag verkligen behöver, både i matväg, klädväg och när det gäller annat. Att slänge så lite mat (speciellt sånt som står och blir gammalt i kylskåpet) som möjligt får också följa med i årets nyårsmål. Och att shoppa mindre är ju inte så dumt nu när jag kommer att vara vårdledig i 5 månader 😉

Så, har ni några nyårsmål/föresatser/löften som ni vill dela med er av?

/ vifflsan

p.s. I nästa blogginlägg ska jag berätta om varför jag  ogillar nyårslöften som handlar om att träna mera…

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.