fastan dag 3

Igår anlände ju Kyrkpressen, torsdagen till ära. Och självklart innehöll tidningen skriverier om fastan, eftersom den ju inleddes i onsdags. Därför tänkte jag skriva lite mera om fastan.

Något som jag inte visste var att fastan bryts på söndagar, då får man alltså äta eller helt enkelt göra de saker som man fastar ifrån. Jag fick också många nya infallsvinklar på detta med fasta. När man talar om fasta så tänker ju de allra flesta på att man inte äter, men dagens fasta kan ju betyda att man lämnar bort helt andra saker.

Som i mitt fall. Jag hade först tänkt att jag skulle godisstrejka som fasta och hålla bort sötsaker, och det ska jag nog fortfarande också. Men det som jag sedan kom på att är mitt stora problem är det småätande som jag håller på med. Lite godis, några kex, en riskaka, lite russin, några godisar till o.s.v. Jag är expert på att liksom äta hela tiden.

Inte bara är det dåligt för kroppen att småäta mellan måltiderna, men man trycker ju också i sig massa onyttigheter. Så nu får det bli slut på småätandet. Visst kan jag unna mig en bulle eller lite chips, men då ska det vara under “strikta” former, och inte som småätande.

Dessutom kom jag på igår att jag också under fastan ska försöka låta bli små onödiga inköp som man frestas av. T.ex. tidningar, kläder eller småsaker som man plockar på sig i förbifarten. Sånt ska jag också försöka hålla mig ifrån.

Som det står skrivet i Kyrkpressen så kan man under fastan t.ex. bestämma sig för att ta det lite lugnare på jobbet eller i trafiken, inte titta så mycket på TV eller sitta mindre vid datorn. Fastan handlar ju som sagt inte om att inte äta, utan att försöka skära bort något i livet som har en tendens att ta över. Men det får heller inte bli för svårt och därför kan jag inte fasta från internet (läs facebook). Det kan låta dumt att man är så beroende av facebook, men det är faktiskt min länk till Pampas, vännerna och allt det hemtama.

Så som jag uppfattar fastan så kan man tänka sig att man lever ett lugnare liv än vanligt i 40 dagar innan påsk. Att man kanske tänker mer på sitt liv och de val man gör, och skär bort sånt som man inte behöver eller som stör en.

Så, vänner, är det någon annan som i år gått in för att fasta, och i så fall vad fastar ni ifrån? Och kom ihåg, också små saker gör skillnad!

 

p.s. vet inte om det är psykologiskt eller fysiologiskt, men jag har redan känt mig mycket hungrigare än vanligt, om det då beror på att småätandet är borta eller på att jag tänker på att jag inte “får” småäta är ju en annan sak. Ska bli intressant att följa :)

 

/ viffslan

Det här inlägget postades i fastan, Hesa, personligt. Bokmärk permalänken.