om åtta veckor av förändringar

Idag tänkte jag blogga lite om de livsstilsförändringar jag gjort i höst. Det ramlade egentligen över mig av ” en slump” när min gamla klasskamrat som driver Träna med Erika satte ut att hon efterlyste dokumentationsklienter. Jag tänkte att ja, varför inte. Blev inte vald som dokumentationsklient men tyckte ändå att jag kunde köpa en period av träningshjälp så jag valde faktiskt 4 veckor med PT online och kostrådgivning.

Den 31.8 körde jag igång och var riktigt förväntansfull. Erika gjorde veckomenyer åt oss som fokuserade på mera protein än vanligt, och mera grönsaker. I menyn ingick för min del väldigt lite bröd och även mindre kolhydrater. Var lite nervöst just med kosten, eftersom jag är en väldigt kräsen person, men det gick förvånansvärt bra. Åt inte helt utgående från hennes meny, men fick in ett annat tänk kring maten. Och att äta mindre bröd gjorde gott för magen.

Angående träningen var jag taggad som tusan. Jag hade önskat relativt korta pass som kan göras hemma utan allt för mycket redskap, och det var precis vad jag fick. Enkla, men effektiva övningar paketerade i roliga och inspirerande program. Det gillade jag från allra första stund. Och sen lite löpning på det. Har nog sprungit förut, men inte så mycket intervallträning, och de passen var så otroligt roliga. Aldrig förut har jag längtat så mycket efter att få fara ut och springa. En underbar känsla.

Efter mina fyra veckor så fyllde jag på med fyra till, men då endast med PT (ingen kostrådgivning). Fortsatte ändå själv med veckomenyer och försökte hela tiden tänka på att ha en varierande kost med mindre kolhydrater och mera grönsaker. Har också fortsatt med mina proteinprodukter, och också utökat användningen av dem. (Som exempel sätter vi nu istället för grädde och sylt på plättarna smaksatt proteinkvarg, såå gott och mättande).

Det fina med träningsappen var att man kunde flytta passen som man ville, så om inte den planerade dagen passade (alltid kommer det möten eller annat som man ”måste” på) så kunde man bara flytta det till nästa dag. Men jag försökte ändå hålla antalet träningsdagar per vecka enligt vad Erika hade planerat. Och det roliga var att det faktiskt höjde min träningsmotivation, som var ett av målen med detta. Att få in träningen som rutin.

Sammanlagt blev det 8 veckor med PT (och hur snabbt gick inte de veckorna) och nu har jag kört 2 veckor på egen hand. Det känns fortfarande bra, men nog saknar jag ju träningspassen som var färdiga i appen. Men jag får plocka ihop från dem själv nu lite härifrån och därifrån, och det går nog bra. Tycker fortfarande att jag har motivationen i skick och löpningen längtar jag fortfarande efter och hoppas innerligt att vägarna ska hållas relativt torra och bara ännu nån vecka. Avslutar nog löpningen sen när halkan kommer. Men redan nu har jag nog rekord, har inte sprungit så här sent på året förut.

Mina målsättningar då. Jag nämnde redan att en målsättning var att få i mig mera protein och lite nyttigare mat. Det kämpar vi med, men det har blivit bättre. Angående träning så var en målsättning att hitta en rutin för det och att hitta motivation till att träna. Och motivation har jag minsann hittat (återkommer till det när jag presenterar mina resultat). Så där kroppsligt så var målsättningen inte så mycket att gå ner i vikt, utan mera att ”tajta” till kroppen, som har börjat kännas obekväm. Kläderna krympte och jag kände mig helt enkelt inte bekväm i min kropp. Att bygga muskler och minska på fettet var en sak som jag hoppades på, och iom att jag också valde inbody-mätning som utvärderingsmetod så blev det spännande att se resultatet utgående från det. (Jag hade dessutom en inbody-mätning från mars som vi kunde förhålla oss till).

Så nu till resultaten, som faktiskt ger mig motivation vidare i träningen. Vikten var inte nu det väsentliga, men den har nu på ca 10 veckor gått ner 1 kg. Inbodyresultatet jämförs med förra inbody-mätningen från mars, men jag gjorde inte mycket träning mellan mars och juli, så ganska mycket av det som hänt, har hänt nu i höst. Där ser vi att muskelmassan ökat med 1 kg, och fettmassan minskat med 1,7 kg. Helt otroligt att sånt kan ske på så kort tid! Mina armmuskler var på typ samma nivå, medan både bålen och benen hade blivit betydligt starkare.

Nästa grej att ta i beaktande var själva måtten, som jag tog redan i juli innan jag började på, sedan i september och så i oktober när de 8 veckorna var slut. Resultatet där är ju dels ett uppmätt resultat, och dels ett känsloresultat. För herre min tid vad kroppen ändrat. Jag känner mig lättare i kroppen, känner mig så mycket mera bekväm och jag ser ju att byxorna blivit för stora. Att jag plötsligt får på mig byxorna och jag bestämt mig för att ge bort. Den känslan alltså!! Men att få det bekräftat med mått i cm var ju också kul. -2 cm på låren, -2 cm i höftmått, midjan +-0, och överarmar -1 cm. Och jag är supernöjd med detta. Det är det här som gör att motivationen finns, att jag känner mig bekvämare i min kropp, och känner mig piggare och fräschare. Då vill man fortsätta.

En bild bjuder jag på. Trots att midjan inte direkt minskat i cm så är det här på ryggsidan som det märks mest.

Ett annat mål jag formulerat för mig själv är att springa 5 km på 30 min. Idag slog klockan 33 min när jag kom till 5 km, alltså endast 3 min från mitt mål. Att jag kommit så pass nära på så pass kort tid är också fantastiskt.

Ska definitivt göra fler inbody-mätningar för att se vilka resultat jag får se i fortsättningen :)

/ viffslan

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.