om midsommarmiddag

Midsommaren firades här hos oss i år ganska lugnt. Det blev ändå en medsommarmiddag som också var en födelsedagsmiddag åt min pappa som fyllde år i söndags. En närodlad middag kan man säga. På torsdagen var det REKO i Nykarleby och vi passade på att handla lite till midsommarmiddagen.


Förrätten var en laxpaj (något av det godaste jag vet). Där fanns kanske inte så mycket närodlat, men dill från Backlunds trädgård och så självklart Malaxlimpa som botten.

Salladen gjordes på sallad delvis från eget land och delvis från Backlunds trädgård. Även gurkan och tomaterna var från Nykarleby. Rädisor från eget land fanns också där och sen var fetaosten och granatäpplet köpt. Brukar sällan göra sallad men denna blev faktiskt riktigt fräsch och god.


Sen blev det grillat till huvudrätt. Ost och svamp som vanligt från butiken men både ribsen och korven från Skogsjö gård i Munsala. Otroligt god grillkorv och också köttet fick mycket väl godkänt! Till det hade vi inhemsk nypotatis, men jag glömde kolla varifrån den kom.


Till efterrätt blev det rabarberpaj gjord på egna rabarber. Och mjölet var ekologiskt vetemjöl från Ylivieska. Det var nog en av de godaste pajerna jag nånsin ätit, superbra recept. Egen rabarbersaft på det gjorde ju susen!

Känns bra att nu som då faktiskt anstränga sig lite och servera mat som innehåller sånt man köpt direkt från tillverkaren eller annars närodlat från butik. Men alltid finns det ju inte tid för att satsa, men när man gör det så smakar det ju nog otroligt gott.

/ viffslan

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.