om BB ännu en gång…

Min blogg ligger lite på is, men när man återigen blir upprörd av att läsa tidningen så måste det ju bloggas lite. Som vanligt (känns det som) så är det BB-frågan man blir upprörd över. Inte hjälper det ju att jag skriver om det här, men lite utlopp för sina känslor få man ju i alla fall.

I gårdagens ÖT stod det att BB i Jakobstad kan stängas redan efter denna sommar. Man blir ju upprörd över bara det, men att sedan läsa att Nykarleby är för en stängning gör att jag blir riktigt arg. Min hemkommun, Nykarleby, tycker att det är en bra idé att stänga BB och göra resvägen till BB betydligt längre för sina invånare!!

Det stod redan för länge sedan i tidningen att sträckan inte spelar så stor roll eftersom det inte är långt från Jakobstad till Kokkola, alltså att de som föder i Jakobstad inte får så mycket längre till Kokkola. Men saken är ju den att det inte bara är Jakobstadsbor som föder i Jakobstad, utan också de från Larsmo, Pedersöre och Nykarleby. Och då vi talar Nykarlebybor så är det ganska stor skillnad att få föda i Jakobstad eller att behöva åka till Vasa eller Kokkola, för vi har varken nära till Vasa (75 km) eller till Kokkola (65 km). Det är en sak som gör att jag känner mig upprörd över att just Nykarleby är positivt till en stängning.

En annan sak som också gör mig upprörd är att de använder 2011 års födelsesiffror som orsak, att antalet föderskor (och därmed också underlaget) går ner under 400 st (ca 375). Det är ju också helt snedvridet, för föderskorna är ju betydligt fler, vilket inte syns i statistiken eftersom BB i Jakobstad håller stängt en månad på sommaren. Det gör ju att BB tappar föderskor i hela juli, plus föderskor som har BF i slutet av juni och början av augusti. De tar det säkra för det osäkra och “bokar” in sig i Vasa eller Kokkola redan på förhand. Det verkliga antalet föderskor är ju betydligt högre i nejden, och det gör mig så irriterad att det inte kommer fram.

Dessutom förstår jag mig inte på politik. Jag menar, det måste finnas något annat man kan spara in på än just BB. Barn som föds, det är ju liksom framtiden. Och hur sjukt är det inte att vi ska spara in på framtiden?!? Och vad är det med alla politiker, som bara verkar ta dåliga beslut. För att nu inte tala om alla kommunsammanslagningar som verkar vara på gång. Varför ska vi göra vårt land sämre?!? Det är något som jag verkligen inte kan förstå… Ekonomi, visst, det är svaret som alla tar i sin mun när det kommer till dåliga beslut. Men varför ska ekonomi behöva tvinga os att göra allt sämre…Gaah, ska inte skriva mer om detta för jag blir alldeles för upprörd.

/ viffslan

Det här inlägget postades i Ã¥sikter, Pampas. Bokmärk permalänken.

1 svar på om BB ännu en gång…

  1. Johanna skriver:

    Du sa det, tack!

Kommentarer är stängda.