att försvara våra guld-Lejon

Känner att jag måste få försvara våra Lejon nu lite. Guldyran har tydligen dämpats av medias desperation efter att hacka ner på våra guldkillar. Om det beror på vanlig avundsjuka eller på det faktum att media har makt vet jag inte, men man kan ju undra.

Det jag pratar om är ju självklart våra, enligt media, aspackade hockeyspelare som skämt ut sig inför hela landet och världen. Om ni frågar mig så skäms jag inte ett dugg. Men visst, “komikern” som höll i trådarna på Salutorget kanske inte var det skarpaste kniven i lådan, och Pasi Nurminens magplask kanske inte det mest smickrande jag sett, men till hans försvar måste jag ju säga att det faktiskt går att ramla (eller “ståpäl”) i nyktert tillstånd också…det har jag egna erfarenheter av!

Att alkohol och sport inte hör ihop, och att hockeylejonen är förebilder för våra barn, allt detta kan jag hålla med om, MEN, detta är nog inte på långa vägar första gången som dagens barn har sett personer i berusat tillstånd. Plötsligt har alkoholen blivit bedrövligt och då frågar jag mig: sedan när har Finland blivit så här moraliskt korrekta när det gäller alkohol?!? Om jag kommer ihåg rätt så är vi folket som tycker att det är helt okej att bjuda barnen på alkohol…

Att alla hockeykillar var aspackade var nog något som jag missade. Visst fanns där killar som kanske var lite för berusade, men långt ifrån alla uppförde ju sig dåligt. Och precis som i alla andra gäng som är ute och festar så finns det de som dricker mer och de som dricker mindre. Så säkert även här. Och så måste vi ju också komma ihåg att spelarna redan från det att slutsignalen ljöd med största säkerhet var ganska höga bara av den enkla anledningen att de faktiskt hade vunnit guldet. Lägg då till att de troligtvis inte sovit så värts mycket sedan dess så får vi ju redan där en mix som ganska lätt leder till ett alkoholliknande tillstånd. Lägg då ytterligare till en större eller mindre mängd alkohol och det faktum att de färdas genom en folkmassa på 100 000 personer så blir man säkert rätt hög.

Att de finska lejonen verkligen släpper lös tycker jag är bra. Det är skönt att se att också finländare kan visa äkta glädje. De vågar visa vad de känner och släpper loss. Om det är alkoholen eller något annat som hjälper dem på traven bryr jag mig egentligen inte om. För jag kan ändå inte göra något åt det.

Att sedan sitta och skämmas över lejonen hjälper ju inte ett dugg. Och det berör ju egentligen inte någon annan än den som skäms. Och som sagt, att Pasi Nurminens magplask kan anses pinsamt kan jag hålla med om, men att då sätta ut klippet till allmän beskådning inför hela världen (läs: internet) gör ju inte saken bättre. Jag hade nämligen för mig att man brukar vilja tysta ner sådant som är pinsamt. Så funkar i alla fall jag, men, alla är vi ju olika.

Sedan vill jag också fråga mig vilka som är ansvariga för den onyktra bild som världen fått av det finska firandet, är det spelarnas eller medias? Visst är det först och främst spelarnas ansvar att vara något så när representativa, men sist och slutligen så är det ju media som bestämmer vilken bild de vill sända ut. Att intervjua de spelare som är mest på sniskan är ju genialt om man vill hitta smolk i bägaren. Men om media vill förvalta sin makt på rätt sätt så borde de ju se till att föra ut en så positiv bild som möjligt av vårt land och våra landsmän!! Lejonen är inte mer än människor, kom ihåg det!!

Att sedan programledaren uttrycker sig klumpigt om både det ena och det andra är ju inget som spelarna kan göra något åt, och inte heller det faktum att personer i den stora folkmassan börjar hota finlandssvenskar. Att de som förebilder borde ta sitt ansvar och som Robert Helenius ta avstånd från rasism är inte något som jag tror att de tänkte på en kväll som den, när de hyllas av 100 000. Det får ju i så fall bli en senare fråga.

Och att de skämmer ut sig inför republikens president är nog något som vi i så fall tror. Jag tror inte att Halonen tänkte i sådana banor eller tyckte det var särskilt stötande, men så kan vi ju inte med säkerhet veta vad hon tänkte. Men så här tror jag!

image

Nej, i min guldbägare finns inget smolk. Låt killarna dricka och roa sig, vardagen kommer även emot för dem. Och låt oss andra också glädjas. Skippa skammen och njut istället!

Nu är det säkert någon som undrar varför jag skriver ett sånt här inlägg om det inte finns något smolk i bägare. Men då ska jag säga er att jag skriver bara för att jag kan!!

/ viffslan, stolt finländare

Det här inlägget postades i Ã¥sikter, Pampas. Bokmärk permalänken.

1 svar på att försvara våra guld-Lejon

  1. Daniel Norrback skriver:

    BRA skrivet!

    Håller helt med. Är absolut ingen vän av alkohol, men jag blir så förbaskad på denna dubbelmoral! En stor del av finländarna super som alkoholist-wannabes, men plötsligt när hockeylejonen tar sig några öl är det som om hela Finland plötsligt skulle vara absolutister. Varför ska vi ha så svårt att GLÄDJAS med våra sportsliga framgångar, istället för att leta efter saker att kritisera!? Suck.

Kommentarer är stängda.